Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

AKTUALIZACJA 09.02.2019 – UDOSKONALONY PRZEPIS I NOWY GADŻET! 

Mamy w naszym małżeństwie różne rytuały. Jednym z nich jest PIĄTEK, czyli rzecz święta, którą rzadko naruszamy. Może w weekend być wiele do zrobienia, mnóstwo różnych planów, w piątek staramy się spędzić czas razem, tylko we dwoje, bez pracy i jakichkolwiek misji. Jak go obchodzimy? Przepis na ten wieczór jest stosunkowo prosty. Po pracy robimy naszą ulubioną pizzę, zakocykowujemy się na kanapie i włączamy jakiś film (czasem dwa) do jedzenia.

Dlaczego właśnie pizza? Ja robię domową pizzę od ponad 20 lat, ciągle udoskonalając przepis na ciasto oraz kompozycję dodatków. Iza próbując moją pizzę po raz pierwszy zakochała się w niej i często chciała do niej wracać. Z czasem stała się ona nieodzownym elementem wspomnianego powyżej rytuału, który celebrujemy od lat.

Dzieląc się z Tobą moim „sekretnym” przepisem, tradycyjnie pokażę Ci także bardzo przydatne przyrządy, dzięki którym cały proces jest dużo przyjemniejszy.

Składniki

Ciasto na pizzę:

  • 1 szklanka mieszanki mąki: 50% semoliny Bio Planet + 50% Tipo 0 Alce Nero
  • ½ szklanki bardzo ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 g paczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 g miodu


Sos do pizzy:

  • 100 ml passaty
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżeczka pesto
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego


Dodatki do pizzy:

  • 200 g sera mozzarella
  • 60 g lub ½ puszki sardynek w oliwie z oliwek
  • 7 plasterków włoskiej salami Spinata Picante
  • 8 zielonych oliwek
  • 8 czarnych oliwek
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 szczypty oregano

KROK 1 – Przygotowujemy składniki na ciasto do pizzy

Aby robienie ciasta poszło łatwiej powinniśmy najpierw przygotować sobie wszystkie składniki, które będą nam do niego potrzebne. Dzięki temu przy samym miksowaniu mamy wszystko pod ręką. Zmniejszy to także prawdopodobieństwo, że jakiegoś składnika zapomnisz, co w przypadku ciasta może mieć bardzo drastyczne konsekwencje.

01 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Pojemniki Brabantia sprawiają, że wiemy, ile mąki czy też soli posiadamy aktualnie w domu, a marki kuchenne Jamie Oliver pozwalają je precyzyjnie odmierzyć.

Warto tutaj na chwilę zatrzymać się przy mące. Praktycznie każda mąka pszenna będzie dobra do pizzy. Natomiast jeżeli chcesz, aby potrawa ta była nie tylko smaczniejsza, ale także zdrowsza, to polecam moją osobistą mieszkankę 50% mąki semoliny firmy Bio Planet i tipo 0 firmy Alce Nero. O samej semolinie i tipo 0 można napisać osobny artykuł, więc odeślę Cię póki co do wujka Google’a. Dodam tylko, że w różnych sklepach eko/bio znajdziesz w/w mąki. Niestety za kilogram trzeba niestety zapłacić ok 10 zł, ale biorąc pod uwagę , że mamy z tego niejedną pizze uważam, że jest to produkt warty tej ceny. Tym bardziej, że różnica w smaku i nawet strukturze ciasta jest po prostu obłędna! Jak kupisz obie mąki, przesyp obie do dużego pojemnika, dobrze wymieszaj i wtedy przełóż do Twojego pojemnika na mąkę.

Mąka na pizzę 300x225 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Nawet przy regularnym robieniu pizzy opakowanie 1 kg jest praktyczniejsze chociażby w przechowywaniu.

KROK 2 – robimy cienkie ciasto na pizzę

Mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek drożdże, miód i sól. Następnie mieszanką tą stopniowo zalewamy mąkę i ręcznie je wygniatamy, aby uzyskać ciasto, które będzie jednolite i w ogóle nie będzie się kleiło nam do rąk. W trakcie rozrabiania ciasta możemy dodawać trochę mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

03a - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę  03b - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Shaker Tomorrow’s Kitchen pozwala idealnie wymieszać składniki ciasta w wodzie przed dodaniem ich do mąki. Świetnie się także sprawuje do robienia dressingów sałatkowych.

Wyrabianie ciasta na pizzę 300x225 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

  04b - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Sylikonowa forma do pieczenia chleba Lekue zastępuje tradycyjną miskę i ułatwia odstawienie ciasta np. na kaloryfer. Tutaj warto przykryć ciasto dodatkowo wilgotną bawełnianą ściereczką, by ciasto nie obeschło.

Ciasto na pizze 300x225 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę
Po wyrobieniu ciasta formujemy kulkę i odstawiamy na minimum godzinę minut pod przykryciem, by ciasto odpoczęło i wyrosło.

KROK 4 – Nagrzewamy piekarnik

Gdy ciasto już trochę odpocznie włączamy piekarnik i ustawiamy go na temperaturę 260oC, bo pizza powinna być wstawiona do nagrzanego urządzenia.

Jeżeli lubisz pizzę to gorąco Cię zachęcam do zainwestowania w kamień do pizzy. Taki gadżet znajdziesz w Internetach już za 50 zł, a pizza jest wtedy zupełnie inna (czyt. duuuużo lepsza)! Musisz jednak pamiętać, że kamień należy włożyć do piekarnika przed jego włączeniem i go wyjąć dopiero, gdy dojdziemy do wskazanej temperatury (czyli zazwyczaj maksymalnej obsługiwanej przez piekarnik).

06 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Kamieni do pizzy jest wiele, ale tylko kamień do pizzy firmy Villeroy & Boch jest integralnym elementem starannie zaprojektowanej serii Pizza Passion. Cały ekosystem V&B do robienia i jedzenia pizzy otrzymał nagrodę Red Dot Design Award.

KROK 5 – Przygotowujemy dodatki na pizzę

Podobnie jak w przypadku składników do ciasta przygotowujemy sobie wszystkie wcześniej, aby niczego nie zapomnieć.

08 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Trzymanie jedzenia w pojemnikach Brabantia,  WMF lub Joseph Joseph znacznie wydłuża ich żywotność w lodówce.

Następnie wszystko kroimy. Oliwki w plasterki, pomidory w paski, plasterki salami przecinamy na pół. Sardynki rozdrabniamy ręką. Pokrojone dodatki warto ułożyć np. na większej desce lub talerzu, bo po wyjęciu kamienia z piekarnika trzeba działać szybko.

09 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Japońskie noże Chroma Type 301 projektowane przez Ferdynanda Porsche są tak samo ergonomiczne, co nietypowe w swej formie. Deska Joseph Joseph zgina się na środku, dzięki czemu składniki łatwiej przełożyć do miseczek. Dodatkowo bambus, z którego jest wykonana, ma właściwości antybakteryjne.

KROK 6 – Robimy sos do pizzy

Do średniej miski wlewamy passatę, dodajemy pesto, krem balsamiczny oraz drobno starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Nie ma tutaj większej filozofii, jak już się spędziło lata na doborze odpowiednich składników i proporcji 🙂

KROK 7 – Przygotowujemy ciasto na pizzę

Gdy ciasto już wyrośnie układamy je na blat kuchenny podsypany delikatnie mąką i możemy formować. Ważnym jest, aby nie wypuścić powietrza, które się zebrało w cieście podczas wyrastania, dlatego ugniatamy kulkę palcami od siebie zostawiając ok 2 cm ciasta nieściśniętego. Wtedy powietrze zostaje właśnie w tej pysznej obwódce. Nasze ciasto powinno być dość sprężyste, dlatego po pierwszym ugniataniu możemy je rozciągać ręką, aż nie uzyskamy koła odpowiadającej naszemu kamieniowi. Gdy osiągniemy już odpowiedni rozmiar ciasta przekładamy je na łopatkę do pizzy, która jest dobrze podsypana mąką – najlepiej semoliną. I teraz zaczyna się zabawa ze składnikami.

KROK 9 – Nakładamy dodatki na pizzę

Tutaj bardzo ważna jest kolejność. Domowi pasjonaci pizzy w Polsce często kładą ser na koniec, aby się on ładnie przyrumienił. Jednak jak zwrócisz uwagę na pizzę w restauracji (czy nawet w sklepowej zamrażalce) „zgodnie ze sztuką” kolejność jest zupełnie inna.

11a - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Bezpośrednio na ciasto nałóż cienką warstwę sosu. Do rozprowadzania sosu z pomocą przychodzi pędzel sylikonowy Cuisipro z dwoma rodzajami „włosia”. Czarne – cienkie miękkie, czerwone – grubsze i twarde. Dzięki temu równomierne rozprowadzanie wszelkich sosów i innych substancji jest wyjątkowo proste.

11b - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Na sos z kolei mozzarellę. Może być starta, chociaż ja coraz częściej używam takiej w plastrach.

11c - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę
Dopiero po nałożeniu sera nakładaj resztę składników. Tutaj kolejność ma już charakter strice wizualny.

Na koniec przyprawy. Posypujemy pizzę w miarę równomiernie oregano, a dla aromatu dajemy wyciśnięty czosnek (chyba, że go bardzo nie lubisz). Tutaj pamiętaj jednak, aby czosnek przed nałożeniem na pizzę namoczyć w oleju, dzięki czemu on się nie przypali tylko zrumieni. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest obtoczenie go w oliwie od sardynek.

12 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Praska do czosnku Joseph Joseph jest najlepszym tego typu rozwiązaniem, jakiego przyszło mi używać. Jego konstrukcja pozwala nie tylko w prosty sposób wyciskać czosnek, ale także go z niego wyjmować, podobnie jak niechciane resztki! Must have dla wszystkich fanów czochu! 😉

KROK 10 – Pieczemy pizzę

Gdy piekarnik się już nagrzeje do maksymalnej temperatury piekarnika (u nas jest to 280oC, ale optymalnie byłoby bliżej 400oC) przekładamy pizzę z łopatki na kamień znajdujący się w piekarniku. Krótkie i energiczne ruchy przód-tył jakbyśmy chcieli strząsnąć pizzę z łopatki są tutaj bardzo pomocne.

Przechodząc do pieczenia trzeba pamiętać, że każdy piekarnik jest inny, więc trzeba samemu ocenić, ile czasu pizza musi w nim spędzić. Może to być od 5 do 15 minut w zależności od temperatury.

13 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

My ten czas wykorzystujemy, by przygotować się do wieczornego seansu. Wyjmujemy z lodówki Colę Zero (tak, wolimy aspartan od cukru :-P) i zabieramy ją na kanapę. Ustawiamy film, światło itp. Przygotowujemy także składniki do szybkiego przygotowania deseru w postaci drinka. W moim przypadku jest to jednak raczej whisky i cygaro, które po dobrym jedzeniu smakują najlepiej, dlatego też wszelkie akcesoria do takiej degustacji też już są przygotowane.

KROK 13 – Nakładamy pizzę

Wyjmujemy pizzę wraz z kamieniem z pieca, a następnie zdejmujemy ją z niego. Nie zalecam krojenia pizzy na kamieniu, gdyż jest on gorący i łatwo się poparzyć, a poza tym tępimy w ten sposób nóż.

14 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Bambusowa łopatka do pizzy Villeroy & Boch jest idealnie dopasowana do kamienia z tej ww. serii co pozwala łatwo zdjąć pizzę bez ryzyka poparzenia się. Świetnie nadaje się ona także do krojenia pizzy przed przełożeniem jej ja talerz. Do krojenia dla mnie idealny jest minimalistyczny nóż do pizzy Norman Copenhagen.

KROK 14 – Jemy ze smakiem

W zależności od konwencji możesz nałożyć pizzę na duży talerz bądź paterę, by każdy samodzielnie brał z niego swojego slajsa lub też nałożyć każdemu jego porcję od razu na indywidualny talerz. Polecam tutaj zapoznanie się z całą kolekcją Villeroy & Boch Pizza Passion.

My po pokrojeniu pizzy na 6 kawałków przekładamy ją na tacę i zabieramy na kanapę, jedząc na talerzykach kawałek po kawałku.

15 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

A oto piątkowy zestaw kanapowy: koto i kanapoodporna taca Alessi Joy 3

PIZZA Z PIECA W DOMOWYM ZACISZU

Jeżeli kochasz pizzę lub po prostu chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, to mam świetne rozwiązanie dla Ciebie! Oprócz pizzy już jakiś czas temu pisaliśmy o nowoczesnym grillowaniu. Do grillowania używamy grilla Lotus Grill, który jest praktycznie bezdymnym rozwiązaniem. Dzięki temu sezon grillowy trwa u nas cały rok, gdyż rozpalany grilla w kuchni pod okapem i przy uchylonym oknie.

Lotus Grill 300x225 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Ale co to ma wspólnego z pizzą? Otóż bardzo wiele, gdyż wśród opcjonalnych akcesoriów mamy pokrywę z termometrem i regulacją temperatury oraz… kamień do pizzy! W ten sposób grill staje się autentycznym piecem do pieczenia pizzy na kamieniu, jak w najlepszych pizzeriach! Rezultaty (zarówno te smakowe, jak i wizualne) są naprawdę imponujące! Zatem jeżeli lubisz grillować i kochasz pizzę, jest to zdecydowanie must have! 🙂

Pizza Lotus Grill 300x225 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę

Dowiedz się więcej o LotusGrill oraz przepisie na domowe steki level master klikając tutaj.

KILKA SŁÓW OD IZY

Chociaż Patryk gotuje generalnie bardzo dobrze, co wielu naszych znajomych może potwierdzić, to jego pizza została doprowadzona naprawdę do perfekcji ?. Nie raz i nie dwa, organizując pizza party lub zapraszając znajomych, sprzedaję im jego pizzę jako „najlepszą pizzę jaką jadłeś”. I choć Patryk skrzywił się na taki tytuł tego tekstu, mogę Was zapewnić, że to nie jest obietnica na wyrost, a te składniki i to ciasto, zgodnie z przepisem, to prawdziwy majstersztyk ❤!

Masz jakieś swoje rytuały samodzielnie lub z partnerem? Podziel się nimi!

Jeśli przetestujesz ten przepis, to wyślij nam zdjęcie na naszym profilu na Facebooku [link do posta o pizzy] i koniecznie pokaż jak Tobie wyszła nasza pizza!

WRAZ Z KOTAMI ŻYCZYMY SMACZNEGO! 🙂

17 - Pizza Friday, czyli jak zrobić najlepszą domową pizzę