Przetestowaliśmy dla Ciebie słynne rogale świętomarcińskie aż z siedmiu poznańskich cukierni. Sprawdź, który rogal okazał się najlepszy!
Niby bliźniaczo podobne, a jednak różne. Rzekomo ważą 250 gram, a jeden ma 1 200 kalorii. Charakteryzuje je ciasto drożdżowe i najczęściej bogata ilość nadzienia, złożona z białego maku, cukru, okruchów, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców w syropie i aromatu migdałowego. Tradycja rogala świętomarcińskiego sięga już 150 lat. W Poznaniu i okolicach znajdują się certyfikowane cukiernie, które zapewniają wysoką jakość tego lokalnego wypieku.
Spróbowaliśmy rogale z siedmiu poznańskich cukierni. Dzięki temu, że w ofercie marketów Piotr & Paweł znajduje się 5 z nich podróż związana z tym testem nie była aż tak duża. Poniżej dowiecie się, czym wyróżnia się smak każdego rogala i który najbardziej przypadł nam do gustu. A także, jak każdy rogal wyglądał w środku i na zewnątrz oraz ile trzeba za niego zapłacić. Przejdźmy do konkretów!
ELITE
Rogal z Elite jest pyszny, miękki i fajnie mokry. W smaku zdecydowanie wyczuwalne są bakalie. Nadzienia jest dużo, choć nie najwięcej wśród testowanych rogali. Spokojnie jednak znajdujemy je nawet w narożnikach. Jego ilość jest proporcjonalna do ilości ciasta. Fani orzechów w całości na pewno się ucieszą, bo i je możemy znaleźć w na wierzchu w zdecydowanie największych kawałkach. Niestety za tę przyjemność trzeba zapłacić najwięcej ze wszystkich przez nas testowanych przysmaków.
Cena: 44,99 zł/kg