Można by sobie pomyśleć – deska kuchenna do krojenia to temat prosty jak… deska 😉. Okazuje się jednak, że to przedmiot, który istotnie wpływa na wygodę i ergonomię pracy w kuchni. Co więcej, nawet w tak podstawowej formie jest dużo miejsca do innowacji, co udowadniają bracia Joseph. Poniżej dowiesz się, dlaczego deski kuchenne Joseph Joseph to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni!
Marka Joseph Joseph jest obecna nas w domu od blisko 10 lat. Jako że posiadamy ponad 20 produktów brytyjskich braci, pojawiały się one już nie raz na naszym blogu w różnych artykułach. O deskach kuchennych do krojenia jednak jeszcze szerzej nie pisaliśmy, a używamy ich zdecydowanie najczęściej. Czas więc to nadrobić!
Jaki rodzaj deski do krojenia jest najlepszy
Tutaj nie ma tak naprawdę jednoznacznej odpowiedzi. Wyróżniamy przede wszystkim deski kuchenne drewniane, plastikowe oraz szklane. Tych ostatnich na pewno nie polecam, bo są one może wizualnie ciekawe i dają dużo możliwości designerom, ale będą tępiły Twoje noże… Deski plastikowe mają ogromną zaletę nad drewnianymi – można je myć w zmywarce, co ułatwia utrzymanie higieny w kuchni – dlatego też królują w profesjonalnych kuchniach. Moim faworytem są jednak te drewniane, najciekawsze przede wszystkim pod względem wizualnym
Drewniana deska kuchenna do krojenia
Jak wybrać drewnianą deskę kuchenną do krojenia? Po pierwsze zwróć uwagę na drewno, z jakiego jest wykonana. Generalnie im twardsze tym lepsze – bo to utrudni przenikanie bakterii do jej wnętrza. Tak więc dąb, buk czy akacja będą lepsze i zarazem droższe niż powiedzmy – brzoza. Ważnym też jest, aby deska kuchenna była wykonana z jednego kawałka drewna, bo szczególnie w tańszych deskach zastosowany klej może być toksyczny.
Moim ulubionym rodzajem jest jednak deska kuchenna bambusowa. Wbrew pozorom nie jest to tak naprawdę deska kuchenna drewniana, gdyż składa się ona ze sprasowanej trawy bambusowej. Przez to sprawia wrażenie klejonej z małych listewek, choć nie używa się do tego kleju. Dzięki temu jest ona zdrowsza, bo zarazki się do niej nie przedostają, milsza w dotyku, bo pochodzi z naturalnych składników i do tego przyjaźniejsza dla naszego środowiska, gdyż trawy bambusa odrastają znacznie szybciej niż drzewa.
Niestety zarówno deski drewniane, jak i deski bambusowe, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Pierwsze co należy zrobić po zakupie nowej deski kuchennej do krojenia to ją ręcznie umyć, wysuszyć, a następnie zaimpregnować. Robi się to olejem lub oliwą z oliwek. Po nasmarowaniu deski zostawiamy ją na noc. Następnego dnia należy ją ponownie umyć, wysuszyć i dopiero wtedy można naszą nową deskę kuchnną używać. Dla zapewnienia dłuższej żywotności i higieny proces ten powinno się powtarzać co najmniej co pół roku.
Mimo, że posiadane przez nas deski kuchenne do krojenia Joseph Joseph są bambusowe, występują one także w wersji z wygodniejszego tworzywa sztucznego. Wszystkie warianty mają podobne funkcjonalności, zatem wybór należy do Ciebie! 🙂
Deska kuchenna do krojenia Joseph Joseph Index
Seria desek do krojenia Index jest jednym z flagowych produktów całej marki Joseph Joseph. Niezależnie od wersji, koncepcja jest dość prosta. Mamy kilka dedykowanych desek do krojenia różnego rodzaju produktów.
Taki sposób rozumowania jest zgodny z regułami HACAP (czyli Hazard Analysis and Critical Control Points – system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), których stosowanie wśród podmiotów zajmujących się produkcją i przetwarzaniem żywności narzuca Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia. Te zasady wymagają m.in. od profesjonalnych kucharzy używania wręcz określonego koloru desek do różnego rodzaju jedzenia.
W domu nie mamy takiego obowiązku, ale zasady te nie biorą się znikąd. Przecież nie chcemy kroić pomidora na kanapkę na tej samej desce, na której chwilę wcześniej kroiliśmy surową rybę lub mięso, a to, że umyjemy deskę wcześniej nie zawsze wystarczy… Dlatego też Joseph Joseph, inspirując się zasadami higieny z restauracyjnych kuchni, stworzył serię Index, która swoją formą i funkcjonalnością pozyskała tysiące fanów na całym świecie.
Nazwa serii wywodzi się od indeksów np. bibliotecznych, gdzie wystające zakładki pokazują w jakim miejscu zbioru jesteśmy. Tutaj jest nie inaczej. Każda deska ma swój „indeks”, który pokazuje ikonograficznie i w niektórych wersjach także kolorystycznie, do czego służy dana deska. Do tego mamy różne rodzaje stojaków, które trzymają deski w pozycji pionowej. Dzięki temu są one zawsze pod ręką i zajmują zarazem mniej miejsca na blacie kuchennym, a często mogą być też jego ozdobą.
Mimo, że bardzo sobie cenię wersję bambusową Index’a, która pojawiła się na rynku pod koniec 2018, brakuje mi niestety w niej dwóch rozwiązań, które można znaleźć w obecnych już od wielu lat deskach z tworzywa sztucznego. Brakuje tutaj nóżek antypoślizgowych oraz dedykowanej deski do ryb. Był to jednak kompromis, z którego sobie zdawałem sprawę przed zakupem. Życie to sztuka wyboru 😊
Zobacz warianty desek Index.
Deska kuchenna do krojenia Joseph Joseph Chop2Pot
Kolejny bestseller, czyli deska, która pozwala w bardzo łatwy sposób przesypywać drobno pokrojone jedzenie prosto do garnka lub innego naczynia. Cenię sobie tę funkcjonalność, szczególnie podczas drobnego krojenia takich rzeczy jak warzywa do szaszłyków lub pealla.
Tutaj już mamy gumowe nóżki, które pomagają utrzymać deskę w miejscu podczas krojenia. Ten sam materiał trzyma razem dwie bambusowe części. Mamy te deski w domu kilka lat i są one często używane. Mimo początkowych obaw stwierdzam, że mechanizm ten działa bezbłędnie i nic się z nimi złego nie dzieje, mimo że noże pracują na nim podobnie jak na reszcie deski, bez jakichkolwiek ograniczeń. W moim odczuciu ciemny szary pasek wraz z minimalistyczną bryłą nadaje też bambusowej desce bardzo elegancki wygląd, dlatego też mogą one stanowić dekorację Twojej kuchni.
W wersji bambusowej deska występuje w dwóch rozmiarach – mniejszym i większym.
Zobacz warianty desek Chop2Pot.
Deska kuchenna do krojenia Joseph Joseph Cut&Carve
Jeżeli w Twojej kuchni często pieczone jest mięso, to ta specjalistyczna deska to must have dla Ciebie! Wystające ząbki utrzymują mięso w miejscu podczas krojenia, a gumowe wypustki pod deską sprawiają, że cała deska też trzyma się stabilnie podłoża. Delikatny skos wewnątrz deski powoduje, że sos z mięsa nie rozleje się Tobie na blat. Będzie można go także łatwo odlać z powrotem do naczynia, w którym pieczone było mięso tak, by go nie zmarnować 😉.
Zobacz warianty desek Cut&Carve.
Chlebak Joseph Joseph Bread Bin z deską kuchenną do krojenia pieczywa
Chlebak był chyba jednym z pierwszych produktów Joseph Joseph, jakie znalazły się w mojej kuchni. Składa się on z dwóch części: wentylowanego przez małe otwory pojemnika na pieczywo oraz deski do krojenia pieczywa, która jest zarazem pokrywką chlebaka. Zatem chcąc wyjąć pieczywo zdejmujemy pokrywę, kładziemy ją uchwytem w dół, a następnie sięgamy do pojemnika po pieczywo i kroimy je na desce/pokrywie. Genialne!
Przez lata pojawiło się już wiele analogicznych konstrukcji, ale z tego co pamiętam Joseph Joseph był prekursorem tego rozwiązania – a na pewno w tak udanej formie.
Co jednak sprawia, że pokrywa jest świetną deską do krojenia pieczywa? Umożliwiają to charakterystyczne wrąbki. To one powodują, że okruchy z pieczywa nie latają nam po blacie, czy też nie przyklejają się do pokrojonego pieczywa, tylko zbierane są właśnie w tej przestrzeni. Wtedy po zakończeniu krojenia możemy jednym ruchem ręki wszystkie kruszyny wrzucić do pojemnika z bio odpadami (nota bene w tej dziedzinie Joseph Joseph ma też świetne rozwiązania).
Jeżeli macie koty w domu, to zalecamy zainwestować w wersję stalową. Nie rozpadnie się ona na kilka kawałków w przypadku zrzucenia z blatu (co niestety wiemy z autopsji). Ponadto, w przeciwieństwie do wersji z melaniny, ma on bambusową, a nie bukową deskę, o zaletach takowej już pisałem wcześniej. Dla mnie jest to też kwestia spójności wizualnej desek 😊.
Zobacz warianty chlebaków Bread Bin.
Jak więc widzisz Joseph Joseph posiada szeroki wybór desek różnego rodzaju i o różnych zastosowaniach. Zdecydowanie polecamy je Twojej uwadze, bo za pięknym designem idzie zdecydowanie jakość, dzięki czemu bez przeszkód używamy ich latami.
A Ty ile masz desek kuchennych do krojenia w swojej kuchni? Wolisz drewno czy plastik? Podziel się z nami w komentarzu poniżej lub na Facebooku! 😊