Dom

Wiosenne porządki, czyli rewolucja w Twojej kuchni

przyprawy glowne3 - Wiosenne porządki, czyli rewolucja w Twojej kuchni

Z określeniem „wiosenne porządki w domu” zazwyczaj kojarzy się sprzątanie. Najczęściej takie jak mycie okien, czy też ścieranie kurzy w miejscach, do których nie zawsze docieramy podczas bieżących porządków. Zachęcamy Was jednak do spojrzenia na to dzisiaj nieco szerzej. Wiosenne porządki jako nie tyle sprzątanie, co podniesienie komfortu korzystania z jednego z najważniejszych pomieszczeń w domu, jakim jest kuchnia! 

Minimalizm, czyli od czego zacząć?

Rok temu zmienialiśmy kuchnię. Aby ją dobrze zaprojektować (o czym będziemy pisać niebawem) zrobiliśmy analizę naszych potrzeb. Zaczęła się ona od inwentaryzacji każdego przedmiotu znajdującego się w tym pomieszczeniu.

Tego efektem, oprócz bardzo ergonomicznego projektu kuchni, było pozbycie się wielu (bo do zapełnienia po brzegi 240 litrowego worka) niepotrzebnych rzeczy, które niekiedy zalegały wręcz latami nieużywane w szufladzie. Idea pozbywania się niepotrzebnych przedmiotów, łączy się z popularnym ostatnio nurtem minimalizmu. Jak się jednak dalej okaże, to tylko początek „wiosennych porządków”.

Jak się zabrać za wiosenne porządki w kuchni? Przedstawiamy naszą metodologię działania, którą ułożyłem m.in. na podstawie mojej wiedzy wyniesionej ze studiów z zakresu design managementu.

Zastanów się jak korzystasz z kuchni

Niezależnie od tego, czy szykujesz się do remontu, czy tylko do wiosennej reorganizacji w kuchni, pierwsze co należy zrobić, to przemyślenie, kto i w jaki sposób korzysta z tego pomieszczenia. Po pierwsze, kto gotuje w domu? Czy robi to sam, czy z kimś innym? W którym miejscu w kuchni są wykonywane poszczególne czynności?

Dobrze robić taką analizę razem ze wszystkimi domownikami, aby zweryfikować swoje założenia oraz by żadna czynność odbywająca się w kuchni nam nie umknęła. Poza tym dobrze, by każdy domownik mógł się wypowiedzieć na temat tego, co się będzie działo zazwyczaj we wspólnej kuchennej przestrzeni.

kuchnia rzut - Wiosenne porządki, czyli rewolucja w Twojej kuchni

 

Warto to sobie rozrysować, a najlepiej jakby domownik zrobił swoją własną mapę kuchni.

PRZYKŁAD

U nas w kuchni są 2 blaty. Pierwszy, główny blat jest do krojenia i przygotowywania jedzenia, drugi natomiast do przyrządzania napojów takich jak kawa, herbata oraz świeże soki. W takim przypadku w szufladach i szafkach w pobliżu blatu pierwszego powinny być wszelkie przybory do przygotowywania potraw, a przy drugim kawy, herbaty, kubki a na samym blacie czajnik oraz ewentualny ekspres do kawy.

W wielu kuchniach widzimy np., że noże są w zupełnie innym miejscu niż  blat, na którym kroi się produkty (bo np. są w tej samej szufladzie, co inne sztućce, a te powinny być najbliżej stołu, jeżeli jest on w jadalni, lub wyjścia do kuchni). Może się okazać też np., że dania obiadowe robi się w Twojej kuchni w innym miejscu niż śniadanie. A może u Ciebie w kuchni się nie piecze ciast tylko kupuje w cukierni, a masz 15 blach po babci?

Pozbądź się rzeczy niepotrzebnych

Mając już świadomość, jak kuchnię używasz, wynieś wszystkie przedmioty z kuchni oprócz mebli i dużego AGD, czyli począwszy od wykałaczek po mikrofalę. Lodówkę, kuchenkę, szafki, stół, krzesła itp. zostawiamy 😊.

Następnie pogrupuj przedmioty zgodnie z ich przeznaczeniem. Np. gotowanie, przyrządzanie, jedzenie itp. Grupy te powinny odpowiadać zachowaniom występującym w Twojej kuchni. Np. grupa gotowanie, grupa kanapki, grupa zmywanie itd.

Osobno powinny być ułożone artykuły spożywcze. Układając je sprawdź zawsze ich datę ważności. Jestem przekonany, że znajdziesz tam niejedną przeterminowaną rzecz (pewnie nawet i taka przeterminowana więcej niż rok się znajdzie).

Przejdź na kolejną stronę, aby poznać test, który powinien przejść każdy przedmiot w Twojej kuchni.

To też może Cię zainteresować